Levandule


Máte doma v květináči nebo na zahradě levanduli? Nevíte co s ní a chtěli byste ji mít po celý rok doma?  V tomto článku vám poradíme, co s ní.

Nemusím asi vyjmenovávat účinky levandule či levandulové vůně. Všichni víme, že nás uklidňuje a navozuje pocit klidu a radosti. Navíc v šatníku působí jako odpuzovač molů.

Kde koupit sazeničku levandule? Nejjednodušší je zajít si do zahradnictví nebo obchodů typu: OBI, Hornbach a Bauhaus. Dávejte si však pozor. Existuje mnoho druhů levandulí. Například v obchodech IKEA naleznete trochu netradiční druh.

Na následující postupy budete potřebovat čerstvou ještě neodkvetlou (s uzavřenými květy) levanduli - pěkný svazek. Dále budeme zmiňovat už jen jako levandule. Při sběru dávejte pozor na hmyz (čmeláky a včely).

Svazek levandule, provázek,
nůžky, nůžky na květiny

Svazek levandule

  • Levandule - svazek
  • Papírový provázek  30 cm na jeden svazek
  • Nůžky

Papírový provázek jakékoliv pestré barvy seženete v papírnictví, drogérii, některých supermarketech nebo květinářství. Klubko stojí přibližně 30 Kč / 1€.
  • Levanduli srovnáte do svazku. Pro přirozený vzhled levanduli na sebe naházejte.
  • Ustřihněte si asi 30 cm dlouhá provázek a levanduli několikrát obmotejte a udělejte mašličku.
  • Zastřihněte zelené konce levandule, tak aby byli v rovině.
  • Levanduli pověste květy dolu a nechte uschnout ve stínu (nesmí být na přímém slunci - hnědne)
Několikrát obmotáme a zavážeme mašli
Zastřihneme konce
Sušíme květy dolů

Levandule do skříně

Samozřejmě bychom mohli levanduli zavěsit do skříně nebo ji tam položit. Problém by mohl nastat ve chvíli, kdy levandule uschne, a jednotlivé kvítky by začaly odpadávat. Proto se levandule nechá usušit a její květy následně odrolíte do organzového nebo plátěného pytlíku.

Druhá možnost je nastříhat levanduli na kousky i se stonky a listy, nechat je usušit například na novinách (mimo přímé slunce). Pak je dát do průhledných organzových pytlíků se stuhou do mísy či skříně. Nebojte se nastříhat i listy, mají mnohem silnější aroma než květy.
sušení levandule

Levandulová baňka

Na levandulovou baňku budete potřebovat: levanduli, provázek a nůžky. Jak se tvoří levandulová baňka? Na to se podívejte v následujícím videu (EN)


Nebo si jí můžete vytvořit i takto:

  • Levanduli svážete provázkem pod hlavičkami 
  • Ohnete stonky levandule přes provázek, aby balily květ, a zavážete


Dekorace z levandule

Levandule ve váze
Levandule ve váze

0 komentářů