DIY kraťasy


Co jsme to za blog, když tu ještě nebylo žádné tradiční DIY (recyklační) téma?! Ano, v tomto příspěvku se dozvíte, jak si zkrátit a opravit staré džínsy. Jediné, co potřebujete, jsou nůžky, šicí stroj a nějaké staré džíny (i ty co jsou prodřené na běžných místech).

Potřebujeme

  • Džíny
  • Niť v barvě švů džínsů
  • Nit v barvě džínsů na opravu
  • Šicí stroj
  • Nůžky

Návod

Na pomoc jsme si vzala staré delší kraťasy, abych věděla, kde mám přibližně stříhat. Nakonec jsem se rozhodla pro delší kraťasy a ustřihla jsem kalhoty nad koleny. Délku (+ 2 cm na založení) kraťasů, které vám sedí, si přeneste na džíny a stříhejte. Konce nohavic oentlujeme, aby se nám nepáraly. Na fotografii vidíte overlockové začištění. Konce ohneme a našpendlíme délku. Ověřte si, zda mají obě nohavice stejnou délku. Nejprve jsme šila 1,5 cm od okraje a pak od 0,5 cm od prvního stehu. Nezapomeňte kraťasy přežehlit. Pokud máte kraťasy prodřené, mám pro vás malý tip na opravu níže.
Ustřihneme kalhoty podle kraťasů
Obroubíme lem ustřižených kalhot

Našpendlíme délku
Vybere niť v barvě stehů kalhot

Použijeme dlouhý steh, pokud nemáme dvoj jehlu, šijeme druhou stopu 0,5cm od první.

Jak opravíme prodřené džíny?

Většina holek i kluků má problém s prošoupáním kalhot a to většinou v oblasti stehen nebo rozkroku. Jenže co s takovými kalhoty? Ani kraťasy to nezachrání. Pokud si je nevyspravíte.
  • Potřebujeme nit v barvě kalhot
  • Nějaký kus látky, pokud je díra větší
Je několik způsobů, jak opravit džíny. Buď to můžete udělat, stylem přiznání nebo neviditelnosti. Některé džíny jsou už z obchodu místy roztrhané. Těmto kalhotám nevadí, když je steh cik-cak (viz foto návod). Pokud byste chtěli mít neviditelný steh, šijte rovným stehem ve směru žlábků.
Našpendlíme pod díru látku
Vybereme nit v barvě kalhot
1. Neviditelný styl;   2. Viditelný styl

0 komentářů