Korálky

Chystáte se zajít si nakoupit nějaké korálky? Jsou ty nejdražší zároveň ty nejlepší? Co raději nechat v obchodě a co si koupit? Kam zajít na ty nejlevnější a nejzajímavější korálky? Na tyto otázky vám odpovíme v tomto článku.


Základní rozdělení korálků podle materiálů

Korálky můžeme dělit podle různých kritérií, například: podle barvy, velikosti, materiálů, počtu dírek, atd...

Korálky skleněné

skleněné korálky
Korálky skleněné zná asi každý. Jsou to nejběžněji prodávané korálky, většinou jsou od 1 mm do 5 mm široké. Mají různé tvary, barvy, jsou průhledné nebo broušené. Tyto korálky mám nejradši, protože se nedají nijak zničit, Můžete se s nimi koupat a nic se jim nestane. Jejich životní éra končí ve chvíli, kdy se vám roztrhne vlasec nebo šňůrka, na které jsou navlečené.

Pak také známe korálky, které seženeme ve sklárnách. Většinou jsou ve tvaru jablíček, citrónů nebo srdíček. V poslední době také můžeme v obchodech koupit korálky „alá“ Swarovski.

Dosud jsem tomu nevěřila, ale i sklenění korálky mohou barvit! Je to tím, že korálky byly dobarveny až po tepelné úpravě a barva nebyla přimíchána do skla. Barvený korálek poznáte ve světlejší nebo extrémně tmavém průtahu.

Průhledné korálky se zdobeným průtahem. Také existují korálky, které jsou průhledné, a v průtahu vidíte barvu. Ano, je to nádherný efekt, který vám do několika týdnů nošení a koupání zmizí a zbude jen čirý korálek. Ovšem existují i korálky, které mají dírku z jiné barvy skla a na něj je naneseno průhledné sklo. Tyto korálky jsou o trochu dražší a špatně se shánějí.

Pokud je větší balení korálků podezřele levné, jde buď o výhodnou koupi, nebo o II. jakost korálků. To znamená, že korálky nejsou stejně velké a balení obsahuje kusy, které jsou slepené nebo mají zalepený průchod či jiné defekty.

Korálky kovové

Jak poznat, že je korálek kovový? Korálky s kovovým vzhledem můžou být opravdu z kovu nebo plastu. Jednak korálek kovový je podstatně těžší než plastový. Jenže to nepoznáte, pokud nesrovnáte váhu. Druhá možnost je podívat se do průtahu korálku. Kovový korálek bude mít stejnou barvu i uvnitř, na rozdíl od plastu.

Kovové korálky používám u materiálů, kde vím, že je nebudu sundávat z ruky. Protože se mi neodbarví a vzhled zůstane stejný.

Korálky dřevěné

Dřevěné korálky jsou krásné. Sama je používám k ozdobení košíků z pedigu. Protože vím, že se dnes vyrábějí z lehce přístupného materiálu, je jejich kvalita poněkud horší. Když si uděláte náramek z dřevěných korálků, zjistíte, že se vám za chvíli oloupe lak a všechny korálky mají stejnou barvu. Proto je mohu doporučit na šperky, které nebudete nosit denně nebo si je budete sundávat na koupání.

Korálky z kamene

Pokud se jedná o výdrž korálku, mohu vám kromě skleněných korálků doporučit kamenné. Například z růženínu, tyrkysu, achátu, nefritu nebo hematitu. Nevýhodou je, že se špatně shánějí a jejich cena je podstatně vyšší než u normálních korálků. Proč tedy používat korálky z kamene? Nejen, že se používali v minulosti (např.: tyrkys v Egyptě), také jejích vizuální efekt je jedinečný. Prodávají se většinou po kusech nebo na délku šňůry.

Korálky z umělé hmoty

Nejsou to jen pestrobarevné korálky, patří sem i voskové perly (umělé perly), falešné brilianty, korálky z polymerové hmoty (Fimo). 

Korálky z přírodních materiálů

Některé korálky z přírodních materiálů ani nejsou korálky, což jsou například zlomky z lastur nebo perleťové placičky. Dále bych zde chtěla zmínit mořské perly a říční perly. Jaký je mezi nimi rozdíl? Mořská perla je o dost dražší než říční. Povětšinou pravé mořské perly se prodávají v pravidelném tvaru. Říční perly mají na sobě proužky. Pravé perly od falešných poznáte tak, že vezmete dvě perly a začnete je třít o sebe. Neměly by hladce klouzat, ale měli byste mít pocit, jako by mezi nimi byl písek.

Korálky z porcelánu a keramiky

V obchodech s korálky lze zakoupit i porcelánové a keramické korálky, které jsou většinou ručně malované, to zvyšuje jejich cenu, originalitu a efekt. Proto se většinou prodávají po kusech.


Parametry korálků

Korálky dále nejčastěji rozdělujeme podle velikosti v mm nebo podle velikosti jejich průvleku. Většinou se značí velikost korálku v mm. Například firma Korálky.cz značí korálky svým kódem 15/0 nebo 11/0, čím menší číslo, tím je korálek větší.


Jak se prodávají korálky?

Korálky se nejčastěji prodávají na gramáž, to jsou především malé korálky, skleněné nebo dřevěné. Nejčastěji se setkáváme s 10g, 20g, 30g a 50g. Můžete se setkat s prodejem po kusech, to bývají korálky ručně malované, porcelánové nebo voskové perle (umělé). Nejméně obvyklý způsob je prodej na délku korálků. Je to asi nejpraktičtější míra, korálky jsou navléknuté na šňůře a prodávají se například po 40 cm. Tento prodej bývá u pravých perel a kamenů (růženín, tyrkys,...).


Kam zajít na korálky?

Základní výběr korálků mají v každé galanterii. V některých vycházejí levněji v některých dráž, to záleží na obchodu. Největší výběr korálků naleznete na korálky.cz, ve Stoklasovi, obchůdek v Čakovicích, kde mají malá balení korálků po 5-12 Kč za balíček. Ve výtvarných potřebách mají korálky například u Karlova náměstí nebo Skořepce.

Kde jsou korálky nejlevnější?

To je otázka, která zajímá každého čtenáře. V kostce se dá říct, že nejlevnější korálky, jsou korálky v akci. Pokud chcete za nakoupený materiál utratit co nejméně, doporučuji vám obchod v Čakovicích. To platí, pokud nejste velkovýrobce šperků z korálků a chcete si zakoupit jen korálky na jeden či dva náramky. Mají zde jen základní sortiment, který není všechen vystavený na internetových stránkách.

V případě, že velkovýrobce jste nebo máte v plánu vyrábět ve velkém, nejlepší je asi obchod Stoklasa, přesněji internetový obchod (kategorie Výtvarné a kreativní potřeby), kde máte slevu podle objemu. Navíc, zde mají největší výběr kovových komponentů.

Na korálkách.cz naleznete určitě největší výběr korálků. Od levných přes ty nejdražší. Ovšem musí se nechat, že v balení málo kdy naleznete vadné kusy. Všechny korálky mají prvotřídní kvality. A za kvalitu se platí. 

Blízko Karlova náměstí je obchod Market Art, kde lze zakoupit velmi originální korálky a kovové komponenty. Ceny v tomto obchodě jsou poměrně nízké.

Větší balíčky skleněných korálků (50g) nalezete například v obchodě CFA Hobby.

V žádném z těchto obchodů neseženete pravé perle nebo korálky z minerálů a kamenů. Tyto korálky a říční perle (bílé, růžové a černé) seženete v obchodě blízko Florence.

Znáte další obchod s levnými nebo originálními korálky? Napište nám na DbyYblog@gmail.com nebo do komentářů.

0 komentářů