Velikonoční dekorace: inspirace

Nejsme jediný blog, který vytváří návody na různé dekorace a DIY věcičky. Nedávno jsem na Facebooku viděla odkaz na jednu anglickou stránku Fab Art DIY, kde mají velmi zajímavé nápady.

Na první pohled mě zaujalo, jak jsou návody jednoduché a pokud naleznete nějaké staré věci doma a použijete je, vyjde vás to velice levně. Proto jsem pro Vás vybrala několik návodů (s odkazem na originál) a přeložila je.

Velikonoční králíček z příze

Původní článek
Co potřebujete? Přízi tlustšího charakteru, tvořička bambulek (plastová věc na obrázku, kterou si můžete vytvořit sami i z papíru), mini bambulky (bílé), plsť, lepidlo (Herkules), nůžky, korálky a niť (na fousky).

Návod na bambulku z domácího tvořiče, tedy dvou kruhových papírů naleznete na obrázku níže.

Vajíčkový králíček z látky

Původní článek

Myslím, že toto je vhodné „vajíčko“ pro malé koledníky nebo jen jako vtip, když posadíte králíčky mezi nabarvená vejce.

Co potřebujete k tomuto výrobku? Myslím, že trochu trpělivosti, pokud nevlastníte šicí stroj. Dobrou zprávou je, že vajíčka se dají vyrobit i v ruce. Potřebujete nějakou látku, jehlu a niť, výplň (třeba bavlnu, zakoupíte v prodejnách dm do 30 Kč za balíček), bavlnku na vyšívání, tvářenku nebo stíny se štětcem.

Střih a podrobnější foto návod naleznete v původním článku.

Přírodní  barviva na vajíčka

Původní článek

Jistě vás už někdy napadla myšlenka, že asi není ekologické barvit vajíčka barvami z obchodu. Navíc vajíčka nevypadají přirozeně. Jak to tedy dopadne, když vezmete do ruky nějakou barevnou zeleninu a strčíte k ní uvařit vajíčka? Na barevný výsledek se můžete podívat v původním článku.

Čím obarvit vajíčka, aby měla hezkou přírodní barvu? To jsem zjistila na blogu Jak na ekologickou domácnost. Pro žlutou se doporučuje kurkuma nebo květy lípy. Na světle zelenou krátké louhování listů kopřiv nebo delší louhování listů jeteliny (takové ty trojlístky) a listů břízy. Tmavě zelenou zařídíte špenátem nebo kopřivou. Červenou, dle mého očekávání, způsobí vývar ze slupek od červené cibule nebo voda z červené řepy. Velice mě překvapilo, že fialová není z červeného zelí! Je z květů ibišku, borůvkovou šťávu (přírodní) nebo červené víno. Z již zmíněného červeného zelí s octem vznikne modrá barva.

Jaké techniky použít? Ekologická varianta je zobrazena v původním článku, tedy obtisky listů a květů. Potřebujete na to staré silonky (které rozstříháte), nůžky, niť, listy a květy a barvu. Druhá varianta je použití voskové techniky.

Růže z kartonu od vajíček

Původní článek

Po Velikonocích a během svátků nám zbude většinou karton od vajíček, ale co s ním? Můžete si z něj vytvořit novou jarní dekoraci - růži z kartonu.

Co k tomu budeme potřebovat? Bude to karton od vajíček, barva (tempera nebo vodovky), štětec, zelený papír na listy, nůžky, květinářský drát a páska na stonek. 

0 komentářů