Jedlá dekorace
Je čas zasít! Na to, aby se váš květináč slušně zazelenal, je totiž potřeba minimálně 14 dní. Ale co s vypěstovanou zelení potom? Pokud nemáte králíka, morče, kočku nebo slepice, tak asi poputuje do koše. Proč si tedy neudělat jedlou dekoraci, kterou stačí zasadit na Zelený čtvrtek a na Velikonoční pondělí máte dekoraci i přílohu k obědu.
Řeč je o řeřiše. Bylinka obsahuje velké množství vitamínů A a C, éterické oleje a silice s antibiotickým účinkem. Více o této bylině se můžete dozvědět například na stránkách ceskebylinky.cz.
Semínka koupíte v zahradnických obchodech nebo supermarketech. Je lepší si projít více obchodů a více značek. Viděla jsem semínka řeřichy za 11 korun, ale i za 35.
Není na co čekat! Jdeme sázet.
Semínka koupíte v zahradnických obchodech nebo supermarketech. Je lepší si projít více obchodů a více značek. Viděla jsem semínka řeřichy za 11 korun, ale i za 35.
Není na co čekat! Jdeme sázet.
Potřebujeme
- Nízkou misku nebo skořápky od vajíček
- Vatu nebo hlínu ze zahrady
- Semínka
- Vodu
Postup
- Do misky nebo skořápky nasypeme hlínu nebo vložíme vatu a zalijeme
- Povrch posypeme semínky, zalíváme dle potřeby, aby vata/hlína byla stále vlhká
- Doba růstu: 3-5 dní
- Zasazujeme: do nízkého květináče s vatou nebo hlínou
- Zalévání: Je potřeba, aby měla hodně vody (neustále vlhkou vatu/hlínu). Nesmí plavat!
Celková cena 12 až 35 Kč
Kreativní tip
Tímto způsobem můžete vytvořit veselé skořápky z úvodního článku Velikonoční příprava. Na skořápky totiž už jen stačí přidělat nalepovačí oči - ty můžete zakoupit za pár korun ve výtvarných potřebách (mají je třeba na IC Creative). Prodávají se všemožné velikosti, barevá provedení, s řasami, bez řas...
Jarní recepty
Rozhodně z tohoto blogu nechci dělat nějakou kuchařku, proto vám dám jen pár jednoduchých nápadů, jak ještě na Velikonoční pondělí spotřebovat řeřichu.
K obědu si ji můžete nasypat třeba na bramborovou kaši nebo na polévku. Ke svačině je zas dobrá na vajíčkovou pomazánku, čerstvý sýr, pomazánkové máslo nebo na obyčejné máslo se solí.
K obědu si ji můžete nasypat třeba na bramborovou kaši nebo na polévku. Ke svačině je zas dobrá na vajíčkovou pomazánku, čerstvý sýr, pomazánkové máslo nebo na obyčejné máslo se solí.
0 komentářů