Test: Lepidla na papír


Po otevření mé skříně s výtvarnými potřebami jsem zjistila, že mám doma docela slušnou sbírku lepidel. A proč jich mám tolik? Zkrátka jsem zkoušela nová a nová a postupně jsem zjišťovala, že některá jsou výborná a některá vůbec nedrží. Která to jsou, se dozvíte v tomto malém testu.

Testovaná lepidla: Tekutý Herkules, Herkules v tubě (s houbičkou), Pritt v tubě, Pritt v tyčince modrý, UHU v tyčince, Kores v tyčince, Essetle v tyčince a Faber Castell

Tekutý Herkules

Mnoho lidí nemá rádo Herkules (tekutý) z důvodu, že jim vždy zničí papír. Herkules obsahuje v podstatě dost vody, tak jej nesmíte dávat mnoho, jinak se papír nebo karton zvlní. Ačkoli je to neobvyklé, Herkules je mým oblíbeným lepidlem. Pokud se s ním naučíte i vy, tak si jej zaručeně oblíbíte (viz poslední odstavec Můj tip).

Herkules má typicky bílou barvu, celkem příjemně voní. Jak jsem již zmínila, jeho nevýhodou je poměrně velký obsah vody, což se projevuje zvlněním papíru nebo dlouhým zasycháním. Po zaschnutí má mléčnou lesklou barvu. Pro uživatele to znamená, že nesmí přetáhnout, nebo jim lepidlo nesmí ukápnout na povrch jejich výtvoru, nepochybně to bude vidět. Nespornou výhodou je, že Herkules vám udrží snad všechno. Občas mám dojem, že přilepit se s ním ke zdi, tak se od ní v životě neodtrhnu. Navíc je po zaschnutí pružný.

Můj tip

Jak na Herkules? Především potřebujete tvrdý plochý štětec, kelímek s vodou a hadřík, bez toho to zkrátka nejde. Dále je důležité nanášet malé vrstvy, které se rozetřou. Herkules bych doporučovala k lepení papíru nad gramáž 160 g/m2 nebo na malé plochy (spíše hrany). Já ho používám na slepování hřbetů svazků v papíru (viz článek knihařství) nebo slepování lepenky.

Herkules Super

Málo kdo ví, že Herkules má svého „bratra“ v tubě, který není tak tekutý. Je o dost hustší a tím 
rychleji schne a nenavlhčuje tolik papír. Co se mi ale nezamlouvalo, je typická kovová tuba, která mi samozřejmě praskla. Na tubě je nasazena houbička, kterou lze roztírat lepidlo. Ovšem, už vám nikdo neřekne, že jí musíte okamžitě vymýt nebo se z ní stane tvrdá smrsklá houba.

Já jsem s ním lepila textil na papír (vhodné na koláže). Lepidlo neprosákne přes textil a navíc perfektně drží i několik let.

Pritt (tuba)

Konzistencí je hustší než Herkules. Ovšem po otevření mi samovolně vytékal z plastové tuby, takže jsem nanesla nechtěně mnohem větší množství, než bylo potřeba. Rychle schne a příjemně voní. Po zaschnutí je pružné, ve větším množství má mléčnou nelesklou barvu. Matný vzhled je výhodou při ukápnutí na nechtěné místo výtvoru. Po zaschnutí drží. Na jeho roztírání bych doporučila plochý tvrdý štětec.

Pritt modrý

Jak již v názvu vidíme Pritt Blue Glue Stick má modrou barvu. Nejdříve jsem čekala, že se bude chovat jako Kores Chameleon, tedy po zaschnutí zprůhlední. To se ovšem nestalo. Lepidlo má tmavě modrou barvu, což je jeho velká nevýhoda. Pokud k sobě lepíte 2 bílé papíry, modrá barva prosvítá.

Dle mého názoru, tento výrobek je vhodný pro děti, které modré lepidlo uchvátí. Smrdí, takže ho pravděpodobně nebudou chtít ochutnat. Navíc se dá vyprat. Všichni víme, že ti malí raubíři si nejraději utírají své zapatlané ruce do bílých triček. Malé dítě neví, kde už lepidlem přejelo a kde ne. Modrá barva mu jasně napoví. Lepidlo nedělá hrudky a rovnoměrně se nanáší. Navíc, poměrně dobře drží.

UHU

Tohle lepidlo jsem málem ani nemohla otestovat. Kupodivu dobrá zpráva! Víme, že lepí a to nejen papír, ale i plast. Lepidlo je poměrně měkké, tak se snadno zapatlají okraje a po uzavření se lepidlo stane nedobytnou pevnostní. Navzdory mému očekávání hezky voní. Nevýhodu je, že se nerovnoměrně nanáší.

Kores

Jeho výhodou je rovnoměrné nanášení, výborně lepí papír a poměrně rychle schne. Nevýhodou pro někoho může být cena a jeho nevábný zápach. Na druhou stranu na lepidle máte kolonku „Name“, aby si váš spolužák lepidlo nemohl přivlastnit.

Esselte

Neznámá značka, člověk by si řekl „nekvalitní lepidlo, které neudrží papír ani pět sekund“. Opak je pravdou. Toto lepidlo (mám tušení, že je z Kauflandu) je na úrovni Koresu. Rovnoměrně a dobře se nanáší, je měkčí a výborně lepí. Stejně jako již výše zmiňovaný Kores, má nepříliš lákavou vůni. Rozhodně bych ho mohla zařadit do cenově příznivé kategorie.

Faber-Castell

Faber-Castell dělá i lepidla? Ano, také jsme se divila. Toto lepidlo jsem objevila v Itálii a muselo být mé (hlavně za tu cenu 1,29 € 4 kusy)! Co od tohoto lepidla očekávat, krom toho, že budete vypadat velmi stylově? Lepidlo skvěle plní svůj účel a jeho nanášení je rovnoměrné. Pokud si k němu přičichnete, tak ucítíte zápach chlóru. Tato tyčinka je i po čichové stránce velmi neobvyklá.

Ceny

Ceny jsou opravdu rozdílné a myslím si, že stojí za to si zajít do více obchodů a vybrat si tam vaši oblíbenou značku za nejlepší cenu. Rozdíly v cenách jsou občas opravdu neuvěřitelné. Například již několikrát výše zmiňovaný Herkules je výhodnější si koupit v 250g balení (fotografie nahoře).

0 komentářů