Styly (2): Steampunk

Ve druhém dílu se podíváme na styl, který je v poslední době také značně na vzestupu. Nenechte se hned na začátku odradit slovem punk a pojďte se o tomto stylu něco dozvědět. Třeba se vám zalíbí!



O co vlastně jde

Původně se tento žánr objevoval hlavně v literatuře - v tomto směru je steampunk podžánr sci-fi či fantasy.
Díla se odehrávají v různých alternativních historiích či sci-fi kulisách, podobných prostředí knih J. Vernea nebo H. G. Wellse. Jedná se zejména o alternativní viktoriánskou éru, dále ale také o postapokalyptické prostředí, nebo i prostředí divokého západu. Díla, na rozdíl od historických románů, představují některé vynálezy, technologie nebo historické události, které neexistovaly nebo existovaly jindy a jinak.
Výchozí prostředí steampunku je vlastně „zrealizování“ budoucnosti, jak si ji představovali lidé 19. století. Prostředí je většinou zasazeno do období podobnému vlády královny Viktorie v Anglii.

Steampunk se promítá i do módy, kdy si jeho fanouškové vyrábějí a upravují oblečení, techniku či jiné předměty určené k dennímu užití tak, jak by mohly vypadat ve světě steampunku.
Opět i móda je laděna do již zmiňovaného období - korzety, vesty, fraky, cylindry, apod. Barvy oděvů a doplňků jsou často černé, hnědé, popřípadě béžové.
Typické je také využívaní technologií (využití ozubených kol, páry, vzducholodě, balóny, apod.), ale i tematickém pojetí coby romantismu.
Právě ozubená kolečka a části různých hodinových strojků jsou nejčastějším prvkem steampunkových šperků vyráběných v dnešní době.

Historie a název

Za praotce steampunku jsou označování Jules Verne a H. G. Wells, jejichž díla se stala inspirací dalším tvůrcům
Poprvé byl pojem steampunk jako takový použit v roce 1987. Vytyčil ho K. W. Jeter a řadil k němu své knihy a knihy Tima Powerse. Název odkazuje na kyberpunk, jako žánr sci-fi zaměřený na technologii a páru (anglicky steam), přesněji řečeno popisuje společnost a technologie založené na páře jako hlavním zdroji energie.
V Česku se steampunk ujal nejdříve spíše po stránce vizuální než literární. Postupem času se však dostal i literatury.

(zdroj: wikipedia.org)

Steampunk dnes

Jak již bylo řečeno, steampunk se prolíná mnoha odvětvími. Pro některé lidi to neznamená jen vlastnit pár takových kousků. Je to pro ně životní styl, někdy až posedlost. Čtou steampunkovou literaturu, oblékají se do neobvyklých věcí, nosí přívěsky a náušnice z ozubených koleček, poslouchají steampunkovou hudbu a předělávají si běžné věci právě do tohoto stylu.

Tip na závěr: Pokud se vám styl zalíbil a chtěli byste pro začátek nějaký zajímavý šperk ve stylu steampunku, na Fler.cz mohu doporučit tvorbu uživatelky skynet.

Ukázky

Další ukázky najdete na našem Pinterestu 




Je možné, že v tomto textu jsou nepřesnosti, neboť nejsem odborníkem na toto téma. Pokud se o dané téma více zajímáte a víte o něm více, napište nám!

0 komentářů