Styly (1): Vintage

Vítám vás u našeho prvního dílu seriálu o různých stylech. Rozhodla jsem se pro něj, neboť sama v některých nemám příliš jasno a určitě se při hledání informací dozvím i něco nového. Tento díl se budeme věnovat stylu vintage.
Tento styl se v poslední době hodně rozmohl. Skoro všude se o něm mluví a píše, ale víme, co se za tímto slovem vlastně skrývá?
Slovo vintage jako takové má několik významů. Prolíná se různými odvětvími - od bytového designu, přes dekorace, šperky, až po módu či dokonce hračky.

Původ slova

Trocha etymologie (pozn. = obor zabývající se původem a významem slov): Je to kombinace latinského vinum (víno) a demere (odnímat). Vintage byl původně název pro sklizeň úrody na vinici.

Přeložit bychom toto slovo mohli jako „výběrový“.

I dnes se toto slovo ve vinařství používá, avšak my se budeme zabývat jeho jiným významem.



Dnešní význam

Když se dnes řekne „vintage“ (myšleno styl oblečení, designu...), myslí se tím styl z období přibližně od 20. do 60. (někdy uváděno až 90.) let 20. století.
Jde vlastně o věci, které mají svou historii a příběh. Často se jedná o recyklaci těchto starých věcí, jejich drobné úpravy či opravy.

A jak je to s výslovností?

 No, to je otázka ošemetná. Převážně na českých fórech a webech (o módě) se o tom vedou dlouhosáhlé diskuse. Většinou se dohaduje mezi anglickou vs. francouzskou výslovností. Co jsem tak vypozorovala, tak je to tak půl na půl. Já, ač mám stoprocentně blíže k angličtině, používám francouzskou výslovnost. Nějak mi to k tomu sedí víc...

Anglická výslovnost: [vintydž]
Francouzská výslovnost: [vintáž]

 Vintage vs. Retro 

Další věcí, o kterou se pře mnoho uživatelů na internetu, je význam a hranice mezi označeními  „vintage“ a „retro“.
O tomto rozdílu se vedou časté boje. Někteří rozlišují rok výroby, jiní tvrdí, že vintage je původní výrobek staršího data výroby, zatímco retro je výrobek vyhotovený v dnešní době, který vypadá jako vintage. Případně ho ještě zkombinujete s prvky novodobějšími.

Vintage móda

Tento druh módy je nyní opět značně populární. Ve všemožných vintage obchůdcích je plno a slečny a dámy opět ukazují svou ženskost.
Obléci se v tomto stylu chce ale i trochu estetického cítění. Výborné je prý kombinovat vintage věci s novějšími kousky. Působí to neotřele, ale zároveň nevypadáte jako vaše prababička.
Pro mě osobně mají tyto dámy jednoduše šmrnc (ač jsem donedávna byla naprosto nesukňový a nešatový typ, pak mě něco osvítilo a můj šatník aktuálně čítá přibližně celé 2 sukně). A navíc oceňuji, že to dokážou sladit tak, že to vypadá dobře. 

A kde tyto věci sehnat? Buď ve specializovaných (vintage) obchodech, kde také musíme počítat s vyšší cenou. Díky oblíbenosti nyní vyrábějí hodně tohoto druhu oblečení větší řetězce s módou (Mango, C&A, Zara, H&M...), avšak někteří tvrdí, že to už prostě není pravé vintage oblečení (viz Vintage vs. Retro). Případně v e-shopech či obecně na internetu (eBay, Etsy...). Levnější variantu pak představují second handy, (bleší) trhy, aukce... A zcela zadarmo něco ulovíte i něco ve skříni u babičky, pra/tety či jiných příbuzných starší generace.

Naprosto unešená jsem byla v Nizozemsku (zvláště Amsterdamu), kde byla takových obchůdků spousta. A kolikrát to bylo i něco na způsob bazarů nebo blešáků.
Pokud máte tip na nějaký takový obchod, dejte vědět do komentářů pod článkem!


Více ukázek na našem Pinterestu!





Je možné, že v tomto textu jsou nepřesnosti, neboť nejsem odborníkem na toto téma. Pokud se o dané téma více zajímáte a víte o něm více, napište nám!

0 komentářů