Papíry

V minulém článku jsem  se zmínila o tom, že je důležité pro daný typ kresby používat i vhodný papír. Myslím, že každý ví, jak se označují velikosti papírů (A5, A4, A3... B0). Velice pěkně je to vysvětleno na Wikipedii. V tomto příspěvku se vám pokusím přiblížit gramáž a typ papíru.

Každý papír je určen pro jinou práci s ním. Na kvalitních papírech je vždy uvedena gramáž (g/m2), počet listů papíru a k čemu je určen (tisk, kresba,...).

Popis značek bloku
Blok papírů A4, 20 listů, 250 g/m2, určený pro: kresbu, malbu, perokresbu, fixu a airbrush,
značka Daler-Rowney (Anglie), cena: 150 Kč (ALTAMIRA)

Gramáž

Je uvedená hmotnost papíru o ploše 1m2. Nejběžnější gramáží je 80 g/m2, tomuto papíru také říkáme kancelářský. Tento papír je tenký a lehce průsvitný. Gramáž 100 až 160 g/m2 připomíná spíše tenčí čtvrtku. Běžná kladívková čtvrtka (koupíte v papírnictví po kusech) má gramáž 200 až 240 g/m2. Vyrábějí se papíry s vyšší gramáží až do 700 g/m2, ty připomínají spíše lepenku.

Typ papíru (základní dělení)

  • Novinový papír je speciální papír, jehož gramáž je 45, 48,8 a 52 g/m2. Vyrábí se především v Kanadě. Běžně je skoro nelze koupit.
    Blok se strukturovanými papíry A4
    60 listů, 90 g/m2, vhodný pro:
    olejová křída, akrylové, akvarelové a
    vodové barvy
  • Knižní papír se pohybuje mezi 60 a 80g/m2
  • Kancelářský papír je nejběžnější papír na trhu 80-100 g/m2. Nejlevnější papír, který si můžete v obchodě koupit. Tento typ papíru si můžete opatřit v nejširší škále barev.
  • Lepící papír můžete pořídit i v papírnictví, druhá strana papíru je bílá natřená lepidlem. Po namočení papír lepí. Často se používá na výtvarní výchově na základní škole. Jeho škála barev je většinou značně omezená.
  • Papír se strukturou bývá silnější než kancelářský papír (není to pravidlem), dostanete jej v různé škále barev ve specializovaných obchodech nebo výtvarných potřebách. Prodává se po kusech nebo v blocích.
  • Lepenka je tlustý papír. Většinou se neznačí gramáží, ale tloušťkou v milimetrech. Dostanete jej v přírodní nahnědlé, bílé, modré a černé barvě.
  • Karton nebo-li vlnitá lepenka se také značí tloušťkou v milimetrech. Rozdíl mezi lepenkou a kartonem je typická kartonová vlnovka mezi 2 papíry.
  • Pauzovací papír neboli „pauzák“ je průhledný matný papír papír. Většinou se na něj rýsuje nebo kreslí tuší a technickými pery.
                
                Blok s barevnými papíry (struktura)
                 24x34cm, 135 g/m2, 50 listů, 
Blok s barevnými tvrdými papíry A4,
10 listů, 180 g/m2, určený pro: kresbu, 
fix a lepení (koláž)

Obchody

  • Papírnictví - základní čtvrtky (spíše nekvalitní materiál)
  • Výtvarné potřeby - velký výběr zboží, odborně vyškolený personál
  • Specializovaný obchod - vyškolený personál, najdete tam vše www.grandpapir.cz (Praha, Plzeň)

0 komentářů